T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BATMAN / KOZLUK - KOZLUK İMAM HATİP ORTAOKULU

İlçemizi Tanıyalım

Batman ilinin en büyük ilçesidir.

Yüksek dağların etrafında kurulmuş tarihi bir ilçedir. Evliya Çelebi´nin yazdığına göre Kozluk halkı eğitimli, hoşgörülü ve cesur bir halkın torunlardır.

Tarihi bir yerleşim birimi olan Kozluk´un eski adı Hazo´dur. Kozluk´ta M.Ö. 8000 - 8600 yıllarına ait arkeolojik kalıntılar bulunmuş ve bu arkeolojik kalıntılar Diyarbakır arkeoloji müzesinde bulunmaktadır. İlçenin en eski yerleşim birimlerinden biri olan Kale mahallesinde ve civarında İbrahimbey camii, Hıdırbey camii ve Kozluk kalesi gibi geçmişi günümüze taşıyan tarihi yapıtlar bulunmaktadır. Kozluk kalesinde yaşayan insanlar içme sularını 10 km. uzağındaki Kandil kalesinden, kanal vasıtasıyla temin ediyorlardı. Hazo kalesi, eskiden Sasun Kalesi ve Kandil Kalesi´nin üçüncü saçayağı olarak inşa edilmişti. Bu üç kale arasındaki koordinasyon sayesinde bölge yabancı güçler açısından işgal edilmesi oldukça güç ve zor olan bir alan haline gelmişti.

 1938 yılında ilçe statüsüne getirilen Kozluk, ilk önceSiirt ardından da Batman´a bağlanmıştır. Bir stratejik konumu dolayısıyla ilçe halkı 1990´lara kadar çarşı olarak adlandırlan dağ yamacında yerleşimini sürdürmüştü. Bu tarihten sonra ise hem artan nüfus hem de toprak dolayısıyla Üçyol olarak adlandırılan ovaya yerleşmeye başlamıştır. İlçede bulunan Ayngebire (Tosunpınar) bölgesi hem ağaçlık hem de yeraltı su kaynağı dolayısıyla yazın iyi bir tatil bölgesidir. Ayrıca ilçede bulunan Halilen köyüde de Sarılık hastalığı için sürekli akan bir su bulunmaktadır ve her yıl hem bölgeden hem de bölge dışından insanlar şifa bulmak için köye gitmektedir. İlçenin Kuzeyinden Pisyar çayı akmakta batısında ise Güneydoğunun en büyük dağlarından biri olan Mereto dağı bulunmaktadır.

Yaklaşık 32 binlik bir nüfusa sahip olan Kozluk, Türkiye-İran karayolunun geçtiği güzergahta bulunur. Kozluk´ta halı hazırda üç tuğla fabrikası, üç halısaha, tam teşekküllü bir hastane, bir konferans salonu, 4 lise iki yatılı okul bulunmaktadır. Kozluk´a bağlı Yenidoğan  köyü civarında Garzan baraj inşa edilmiştir. Kozluk dağ ile ovanın kesiştiği bir noktadadır. Kozluk kalesi, Ayngebire piknik alanı, İbrahim bey camisi, Hıdırbey camisi ve dağlardan ovaya bakan manzarası ile Kozluk, görülmeye değer bir ilçedir. (kaynak wikipedia)

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.12.2022 - Güncelleme: 21.12.2022 12:31 - Görüntülenme: 211
Kaynak: wikipedia
  Beğen | 0  kişi beğendi